Hoera! Met trots introduceren we het landelijke en regionale Levenspad Dementie. Dit digitale platform biedt mensen met dementie, hun naasten en zorgprofessionals een handige routekaart vol informatie en ondersteuning voor elke fase binnen het dementieproces. Het doel? Zorg eenvoudiger maken, regionale verschillen te waarborgen en samenwerking bevorderen. Het Levenspad verbetert de zorg en verbindt betrokkenen.
Ontdek het levenspad via onderstaande button
Na een herseninfarct, hersenbloeding of traumatisch of andere oorzaken van niet aangeboren hersenletsel (NAH) ontbreekt er in Zeeland een doorlopende zorgketen en breed gedragen werkwijze voor nazorg. Dit leidt tot onvoldoende opvolging en herkenning van latere gevolgen van het hersenletsel. Het project Transmuraal Zorgpad NAH, gestart in 2024, richt zich op het vindbaar, zichtbaar en transparant maken van de NAH zorg in Zeeland. Waardoor er verbinding ontstaat tussen zorgaanbieders en er opvolging voor patiënten met NAH gerealiseerd wordt. Er is hierover eerder gecommuniceerd zie nieuwsbericht 2024
In mei is een externe projectleider aangesteld om een verdiepend onderzoek uit te voeren naar het voorgestelde transmurale zorgpad voor patiënten met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Uit interviews met diverse stakeholders en patiënten bleek dat een groot aantal patiënten met NAH niet in beeld is, waardoor onzichtbare en latere problemen gemist worden en deze patiënten niet de juiste ondersteuning op het juiste moment krijgen. Daarnaast ontbreekt een overzicht van alle NAH-interventies, wat leidt tot inefficiënties in de zorg.
Een projectgroep, bestaande uit de patiëntenvereniging Hersenletsel.nl regio Zeeland, ADRZ, Allévo, Amarijn en coördinatoren van het Netwerk Hersenletsel Zeeland van de Zeeuwse Zorgschakels, heeft een gedroomd proces ontworpen met de kaders positieve gezondheid, passende zorg en digitaal tenzij. Het resultaat is een uitvoerbaar transmuraal zorgpad met een voorstel voor een digitaal NAH-loket, beheerd door casemanagers NAH. Deze casemanagers, niveau 6 verpleegkundigen met kennis van NAH, bieden monitoring en opvolging. Ook kunnen zij indien nodig een WMO-indicatie aanvragen voor verdere begeleiding. Er is een Programma van Eisen (PvE) opgesteld en een digitaal concept ontwikkeld in bijzondere samenwerking met Sananet en Minddistrict voor één ehealthplatform voor online interventies en monitoring. Een advies-, instructie- en voorlichtingshuisbezoek (AIV) behoort tot de mogelijke en wordt door de NAH casemanager beoordeeld en uitgezet.
Breinlijn is een landelijke interventie die in Zeeland ingezet wordt en signaleert en adviseert bij het vinden van passende zorg. Bij Breinlijn is de kennis over de sociale kaart gewaarborgd. Een samenwerking met Breinlijn ondersteunt bij de vindbaarheid van NAH zorg in de regio.
Daarnaast zijn er in 2024 vanuit het Netwerk Hersenletsel Zeeland meerdere basisscholingen georganiseerd om de kennis over NAH te vergroten bij zorgprofessionals. In 2025 volgen verdiepende scholingen. In het voorjaar van 2025 is hierover meer bekend.
Hoe verder?
Hoewel alles klaarligt voor implementatie, is het subsidiejaar helaas ten einde. Voor het eHealthplatform wordt een STOZ-subsidie aangevraagd en voor de uitvoering van het zorgpad NAH loopt een VZVN subsidie aanvraag.
We houden jullie op de hoogte. Voor vragen op dit moment, stuur gerust een e-mail naar de coördinatoren van het Netwerk Hersenletsel Zeeland via hersenletsel@svrz.nl.
Hartelijk groet Lenneke Clement, Nicole Schellekens en Mirjam Braamse
17 februari 2025